Vaarwel stank en gevaarlijke gassen, hallo frisse babykamer! 👶🏻🍃😀

Checklist voor een gezonde babykamer

Vieze geurtjes luieremmer

Vieze luchtjes uit de luieremmer? Zo zorg je dat ze geen gevaar vormen

Iedere ouder kent het wel: je doet de luieremmer open en meteen komt er een flinke walm naar boven. Die typische lucht van oude luiers is niet alleen vervelend, maar bevat ook gassen en dampen die je liever niet in de babykamer wilt hebben.

Wat zit er eigenlijk in die geur?

Zodra urine en ontlasting een tijdje in een afgesloten emmer liggen, komen er allerlei stoffen vrij. Denk aan ammoniak (die scherpe urinegeur), waterstofsulfide (dat naar rotte eieren ruikt), en andere vluchtige stoffen die ontstaan bij de afbraak van poep en plas. Onderzoekers hebben zelfs honderden geurstoffen aangetroffen in de lucht boven een luieremmer.

Sommige van deze stoffen kunnen bij hoge of langdurige blootstelling zorgen voor prikkende ogen, keelpijn of hoesten. Vooral bij baby’s en jonge kinderen, die nog gevoelige luchtwegen hebben, wil je dat natuurlijk voorkomen. En zelfs als het niet direct schadelijk is, wil je gewoon geen vieze geur in de kamer waar je kind slaapt.

Wat wordt er geadviseerd?

Kinderartsen en gezondheidsexperts raden aan om:

  • de luieremmer regelmatig te legen, het liefst dagelijks;
  • de kamer goed te ventileren, zodat eventuele gassen zich niet ophopen.

Maar laten we eerlijk zijn: soms heb je er gewoon geen tijd voor. Je vergeet de emmer te legen of de ramen blijven dicht omdat het buiten koud is. En dan?

Dus

  • gebruik een goede luieremmerfilter, die ongezonde gassen en geurtjes absorbeert.

Waarom een extra filter een slimme keuze is

Een goed sluitende luieremmer helpt, maar is niet luchtdicht. Elke keer dat je de emmer opent, ontsnapt er een wolk van die typische luierlucht. En ook als hij dicht blijft, kunnen er kleine hoeveelheden gas lekken.

Daarom is een extra geurfilter geen luxe, maar een slimme en simpele oplossing die in vrijwel elke luieremmer past. Het Sentipure® filter bevat speciale actieve stoffen die o.a. ammoniak uit de lucht halen. Zo blijft de lucht in de babykamer schoner en frisser – ook als je de emmer een keer niet op tijd leegt. Je merkt het meteen aan de geur. Of beter gezegd: je ruikt bijna niets.

Conclusie

De lucht in de babykamer moet schoon en fris zijn. Niet alleen voor je neus, maar ook voor de gezondheid van je kind. Regelmatig legen en ventileren is stap één. Een krachtig filter in de luieremmer is stap twee – voor als het even niet lukt, of gewoon om zeker te zijn van frisse lucht.